Forskning om cancer

Ända sedan den mer omfattande forskningen om cancer inleddes på 1950-talet har Sverige varit bland de länder som legat i täten. Svenska forskare i bland annat biokemi, genetik, cellbiologi och epidemiologi har under åren haft viktiga och ibland till och med avgörande roller i den internationella forskningen som rör cancer.

När forskare i början av 2000-talet kartlade hela människans DNA bidrog det till att stärka forskningen om cancer ytterligare. De nya rönen gör det bland annat möjligt att studera sambandet mellan funktionerna hos olika gener och cancer.

I Sverige drabbas ungefär var tredje person av cancer någon gång i livet, de flesta är över 65 år, men cancerforskningen gör hela tiden framsteg och idag överlever alltfler olika former av cancer. Exempelvis så levde på 1960-talet 50 procent av patienterna med bröstcancer i Sverige mer än tio år efter diagnos. Idag har den siffran stigit till 80 procent.

Forskningen visar att det till viss del, dock inte helt, går att skydda sig mot flera av de vanligaste formerna av cancer. Bland annat så är sambandet mellan rökning och cancer starkt. Att sola för mycket ökar även det risken för att drabbas av cancer. Genom att undvika övervikt och för mycket stillasittande går det att minska risken för vissa typer av cancer.

Den största delen av cancerforskningen i Sverige finansieras av Cancerfonden som under 2013 bidrar med 339 miljoner kronor till närmare 450 olika projekt på högskolor och universitet runt om i landet. Cancerfonden grundades 1951 och är en fristående ideell organisation.

Cancerfonden driver också en rad olika kampanjer för att väcka uppmärksamhet kring cancer och samla pengar till forskning. De mest kända kampanjerna på senare år är Rosa Bandet-kampanjen mot bröstcancer samt Mustasch-kampanjen mot prostatacancer. Kampanjerna har genom åren dragit in tiotals miljoner till forskningen för att bekämpa cancer.