Mycket industriell verksamhet världen över ger stora föroreningar på den omgivande miljön. Även om man idag har gjort stora förbättringar för att förhindra utsläpp så är det inte perfekt och många gamla föroreningar finns fortfarande kvar runt om i Sverige och måste åtgärdas.
Fasta anläggningar
Runt om i landet så finns det många anläggningar som specialiserar sig på att sanera material från många olika typer av föroreningar och återvinna resterande material. De fasta anläggningarna gör att man måste försöka vara så effektiv som möjligt med transporterna för att minska kostnaderna och effektivisera arbetet.
Sanering på plats
Om det är mycket stora ytor som måste saneras kan det ibland vara ekonomiskt fördelaktigt att genomföra saneringen på plats. Detta är extra aktuellt om marken i fråga befinner sig långt ifrån de fasta saneringsanläggningar. För detta krävs det självklart specialiserad utrustning och kompetens. Då det finns mycket regler vid saneringsarbeten så ställs det extra stora krav på de som utför arbetet. För att du som äger marken skall känna dig säker så krävs det att de du anlitar kan förse dig med korrekt dokumentation då arbetet är slutfört.
Oavsett tillvägagångssätt
Vilken metod som i slutändan än blir aktuellt för att ta hand om ett saneringsarbete så är det dock viktigt att det verkligen blir gjort. Det faktum att vi förr i tiden försummat naturen i så pass stor grad som vi gjort är en skuld som vi fortfarande får arbeta hårt för att betala tillbaka och här är det självfallet att vi människor tar vårt ansvar, både för det vi gjort i det förgångna men även om vi blickar långt in i framtiden. Det positiva är dock att vi hela tiden blir bättre på att ta hand om föroreningar av olika slag, något som helt klart bådar gott inför framtiden.
Lagar och regler
Sanering av förorenad mark är något som regleras i miljöbalken i svensk lag. Ansvaret för att sanera en mark hamnar huvudsakligen på de som har drivit den förorenande verksamheten, i alla fall så länge som verksamheten bedrivits efter 1969. Detta preskriberas aldrig men det är inte ovanligt att de som smutsade ner inte går att hitta eller saknar betalningsförmåga. I dessa fallen så är det istället de som köpt marken som är ansvariga för sanering. Detta gäller sedan miljöbalkens införande 1999.Involverade i arbete med förorenade områden är även Naturvårdsverket och länsstyrelserna.