Om rynkor

RynkorRynkor i ansiktet och övrig hud är något de flesta av oss får uppleva förr eller senare. En av orsakerna till detta är våra genetiska arv som bestämmer hur exempelvis huden ska åldras. Den andra faktorn är hur vi lever, och till skillnad från det förstnämnda så kan vi påverka det andra.Ofta läser och ser man reklamer för nya antirynkkrämer och metoder för att hålla huden slät och ung. Men vad är egentligen sanning och vad är egentligen myt. Vi tar upp några myter som vi funnit på mabra.com.

Torr hy orsakar rynkor

Att torr hy orsakar rynkor är något som åtminstone undertecknad har fått höra från reklamen på tv och läst i tidningar sedan barnsben. Det visar sig alltså att detta är en myt – men är den sann eller inte? Forskning i ämnet säger att det är en falsk myt. En torr hy ger inte fler rynkor. Däremot så är det så att rynkor och andra ålderstecken syns mycket tydligare om huden är torr eftersom elasticiteten i huden försämrats.

Fuktkrämer kan förebygga rynkor

Här har vi en annan myt som kan bekräftas som just en myt och inte är någon sanning. Som vi skrev ovan så försvagas hudens elasticitet och lyster, och därför kan inte fuktkrämer förebygga eller ens minska rynkorna. Däremot så kan det tyckas se bättre ut när en rynkig hud är insmord.

Ingenting kan minska rynkor

Här har vi en myt som istället vänder på frågeställningen. Finns det verkligen ingenting som kan förebygga eller motverka rynkor? Här blir svaret måhända lite ofullständigt, men vi skulle säga att den myten också är falsk. Till en viss mån så går det att motverka rynkor. Det finns något som kallas för Skin roller som du kan hitta exempelvis hos Swiss Clinic, som är en behandlingsmetod som fungerar som så att med en unik hudroller med ett stort antal små små nålar av kirurgiskt stål, vid rullning faktiskt stimulerar hudens egen kollagenproduktion och återskapandet av nya hudceller. På det sättet så kan huden förnyas och därmed så går det att minska rynkor eller för den delen även till viss del få bort ärr efter acne och liknande.Men oavsett vilka metoder som fungerar eller inte så kan du genom ditt leverne påverka hudens åldrande. Om vi bara ska ge ett avslutande tips så rekommenderar vi att du låter bli att röka, det påverkar i stor grad hudens åldrande och rynkor i ansiktet.