Tecken på att åldrandet har börjat

En del börjar känna sig gamla redan vid 40 medan andra märker ingenting förrän pensionen kommer inrullandes. Hur vi åldras beror på en rad olika faktorer, inte minst vårt levnadssätt, men vissa saker är nästan konstanta för alla.

Hörsel

Det finns en video på nätet där du kan testa din hörsel. Höga ljud är de första som försvinner med åldern och vissa ljud kan bara yngre personer höra. Vår normala hörsel är mellan 20-20 000 Hz men när vi blir äldre förlorar vi förmågan att höra de högre frekvenserna. Dagens moderna tekniker gör det lätt för dig att behålla hörsel upp i hög ålder men när du känner att den vanliga volymen på teven inte räcker kan det vara dags att få hörseln testad.

Rynkor

Alla får slutligen rynkor. Det börjar runt ögonen och munnen med små, fina linjer som sakta blir till rynkor. Dem som har solat väldigt mycket, röker, dricker mycket alkohol eller sysslas med droger förr eller nu brukar få betydligt fler rynkor och pigmentförändringar i huden när de blir äldre. Dåliga levnadsvanor kommer ikapp dig och syns tydligt i hög ålder. Om du våndas över dina första rynkor kan du använda botox eller fillers för att fylla ut ansiktet men tänk på att alla skönhetsingrepp har sina risker!