Dricker du mycket alkohol under din graviditet kan det få allvarliga konsekvenser för fostret. Om det är farligt dricka mindre mängder alkohol medan du är gravid är fortfarande ett ämne som diskuteras flitigt.
Dricker du alkohol passerar det moderkakan vilket i sin tur innebär att det transporteras vidare till fostrets blod och även vidare till fostervattnet som omsluter fostret. Fostret kan inte bryta ner alkoholen eftersom levern inte är färdigutvecklad. Fostret påverkas därför under en längre tid än vad mamman gör av alkoholintaget.
Alkohol i alla mängder kan påverka
Genom forskning, som här presenterats hos Netdoctor är det också påvisat att även mindre mängder alkohol påverkar fostret. Dricker mamman så lite som ett glas i veckan under sin graviditet löper fostret en större risk att drabbas av olika beteendestörningar som exempelvis aggressivitet och koncentrationssvårigheter.
En studie från USA påvisar att gravida kvinnor som dricker två drinkar i veckan får barn som vid sju års ålder visar ett sämre resultat på IQ-tester än andra barn som inte utsatts för alkohol som foster. Under den tredje graviditetsveckan utvecklas barnets hjärna och organ. I detta skede är fostret extra känsligt och mamman bör vara noga med att inte dricka alkohol. Misstänker du att du är gravid bör du så snart som möjligt genomföra ett graviditetstest.
Ett sådant kan du numera också beställa snabbt och smidigt även på nätet, hos Graviditetskollen till exempel. Man bör också vara noga med att läsa av sin kropps signaler för att inte riskera att dricka under en eventuell graviditet. I Sverige föds varje år ungefär 50-100 barn med allvarliga skador till följd av att mamman drack alkohol under graviditeten.
Skadorna klassas som fetalt alkoholsyndrom (FAS) som är en blandning av fysiska och mentala skador som barnet drabbats av tidigt i fosterlivet. Hos barnen till ungefär sex procent av mammorna som är alkoholister beräknas FAS förekomma.