Vad innehåller dagens mat?

I Sverige tror vi oss vara väl medvetna om vad vi äter och hur vi ska äta för att må bra. Livsmedelsverket arbetar dagligen aktivt för att Sverige ska ha en fortsatt stark livsmedelsforskning.  Men det är inte alla gånger vissa teorier och dieter går hand i hand med Livsmedelsverkets forskning och det är inte alltid så säkert att den mat vi äter innehåller det som står på förpackningen.

I vår har det skrivits mycket om att det upptäckts att det kött som finns i många färdigrätter är hästkött och inte nöt eller gris som vi kanske trott. På Island visade det sig istället att deras färdigrätter med kött inte innehöll något kött alls, de var helt vegetariska. Detta gör att vi som konsumenter tappar förtroendet för livsmedelsindustrin, vi kan inte lita fullt på innehållsförteckningarna längre. Vi i Sverige vill veta vad vår mat innehåller, vi ser det som en viktig del, hela 6 av 10 personer tycker att ursprunget av produkterna är bland de viktigaste faktorerna då de handlar mat.

Det har den senaste tiden varit otroligt många matlarm som utlösts efter varandra. Det har visat sig att kött som sålts som oxfilé visat sig vara fläskfilé, det vi trott varit nötkött har varit hästkött. Till och med den svenska jätten IKEA har varit utsatt då det visat sig att deras chokladtårtor innehållit farliga magbakterier.

Det är inte bara innehållet vi svenskar vill veta, vi vill även veta vart maten kommer ifrån. Om det är kött från Sverige eller kött från Kina, det tycker många Svenskar har en stor betydelse.  Idag är livsmedelsindustrin en djungel som är svår att förstå sig på. Ofta så kan djuret köttet kommit kommit från ett land, transporterats till ett annat för beredning och sedan vidare till ett annat för försäljning. Det kött vi köper kan ha passerat många lands gränser och det kan vara svårt att veta exakt varifrån köttet ursprungligen kom och från vilket djur. Den mat som importeras till Sverige måste ha ett fungerande kontrollsystem. Kanske behövs en ny lag för att säkerställa att  de livsmedel vi importerar visar tydligt var det kommer från och vad det är.

Denna lag behövs även för att stärka de svenska böndernas konkurrenskraft. Det är lite underligt att det är så höga krav på svenskar som håller på med djur och kött. Det finns både krav på djurhållning, miljö och hur beredningen av köttet går till. Ändå kan det om vi köper kött från andra länder vara helt ok. Vi i Sverige kräver förändring och vi måste sätta högre krav på den mat vi köper.