Mer av grönt på bordet

Hela tiden kommer det allt fler rapporter om köttets effektter inte bara på miljön utan också på vår hälsa. Flera studier visar att en för hög konsumtion av kött ökar risken att drabbas av bland annat cancer samt andra sjukdomar. Ett bra tips om man vill minska sitt intag av kött är därför att äta mer av vegetarisk mat.

Gröna proteinkällor

Viktigt om man byter ut köttet är att ersätta det med ett fullvärdigt alternativ i form av bra proteinkällor. Exempel på bra proteinkällor från växtriket är baljväxer som linser, bönor och ärtor. 100 g linser innehåller till exempel 24 g protein per 100 g, vilket faktiskt är mer än nötkött som endast innehåller 20 g protein per 100 g.

Recepttips

När man inte tidigare lagat vegetarisk mat kan det vara svårt att veta vad man skall laga. Dock är det inte alls så svårt som det verkar då det finns jättemånga vegorätter som är hur enkla som helst.Ett exempel är olika former av pastasåser där man egentligen bara byter ut köttfärs mot till exempel linser eller bönor och vips så har man en vegetarisk pastarätt.