Hälsosam mat

green healthy foodAtt äta hälsosamt är något som blir allt mer populärt, vilket inte är så konstigt eftersom man mår så mycket bättre i både kropp och själ om man äter på ett bra sätt. Men, vad är då egentligen hälsosam mat? Ja, det är inte helt enkelt att svara på, men här kommer i alla fall ett par tips på hur man kan äta hälsosamt.

Mycket frukt och grönsaker

En självklarhet egentligen, men trots det är det många som får i sig alldeles för lite frukt och grönt. Av den anledningen kan ett bra tips vara att försöka inkludera mer frukt och grönt i själva maten än att bara låta det vara ett tillbehör bredvid. Att laga grytor eller wok av olika slag är ett enkelt sätt att få in mer grönsaker i maten.

Den nordiska kosten

Att medelhavskost ska vara extra nyttigt är väl något som alla hört. Nu har även forskning visat att så kallad sund nordisk kost också är väldigt nyttig då det bland annat förbättra blodfetterna, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Vad ska då en sund nordisk kost innehålla? Mycket av närproducerad frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter och kål samt en del nötter, fisk, fågel och vilt. Så vill man leva sunt är ett bra tips att satsa på just dessa produkter.