Vad innehåller dagens hudvård?

Har du någon gång reflekterat över vad du använder för hudvårdsprodukter? Kanske är du insatt i vilka positiva effekter produkterna har, att du ska få slätare hy eller att du ska bli av med dina missfärgningar. Det brukar de flesta människor vara mycket insatta i, men inte vad produkterna egentligen innehåller, vad de gör med vår hud och framförallt hur mycket av ämnena går in i vår kropp. Tyvärr är det så att det är ytterst svårt för den icke insatta att veta vad alla beteckningar på produkterna betyder. Eftersom vi gillar forskning och vill gå på djupet av vad dagens hudvård innehåller tänkte vi här berätta lite mer. 

Mineraloljor

Den första ”ingrediens”, som de flesta skönhetsprodukterna innehåller, som inte är bra för varken huden eller miljön, är mineralolja. Mineraloljan brukar vara en bas i i stort sett alla produkter, billiga som dyra. Mineralolja kan inte härskna och den är väldigt billig, det är nog därför den blivit så populär. Det mineraloljan gör mot huden, är att den stör och tar över kroppens egna funktion att skapa en balans i huden. Oljan täpper till större delen av porerna på huden och gör därför så att inte huden kan fungera som den bör.  Visste du att mineralolja även används i bilmotorer och till symaskiner, kanske den passar bättre in där. På Naturvårdsverket står det att ”avfallsrester av mineraloljor som spilloljor ska klassas som farligt avfall och hanteras därefter”. Är det då så bra att smörja det på huden och spola ut den i våra avlopp? Sandra Kleinau presenterade en rapport 1993 där hon funnit att paraffinolja kan lagras i kroppen och den kan vara en av orsakerna till reumatism.

Parabener

Då vi handlar olika produkter så förväntar vi oss att de ska hålla olika länge, eller hur? Om du exempelvis handlar en liter mjöl så förväntar du dig att den ska hålla ungefär en vecka, men om du handlar en hudkräm, hur länge förväntar du att den ska hålla då? Skönhetsprodukter idag kan hålla i flera år, eftersom de innehåller så stora mängder parabener. Men hur skonsamt och fräscht är det för huden, och kroppen egentligen? Visste du att ungefär 60% av alla produkter vi utsätter vår hud för går in i vår kropp och in i vårt blodomlopp. Tänker man så kanske man inte vill smörja sig med krämer som stått så länge och framförallt inte använda produkter som innehåller skadliga ämnen. Parabener är dessutom hormonstörande, det vill säga att de stör vår hormonbalans. Forskning har även visat att parabener kan påskynda tillväxt av cancerceller.

Köpa rätt produkter

För att undvika produkter som är skadliga både för miljön och huden, kan man göra ett medvetet val och köpa ekologisk hudvård och skönhetsvård. Ekologiska produkter innehåller inga onödiga tillsatser utan de innehåller ämnen som ska vara vårdande och närande för huden. Genom att göra detta val gör du också en påverkan mot en bättre miljö, just dina utsläpp av farliga ämnen minskar. Ju fler de är, desto bättre är det!