Mindfulness

Allt fler människor känner sig stressade i dagens samhälle och antalet personer som sjukskriver sig och tar hjälp av sjukvård för att må bättre ser dessvärre ut att öka successivt. Det är många krav som ställs från arbete, barn och partner och det är inte lätt att hinna med allt. För att undvika att stressa upp sig för mycket är det viktigt att man stannar upp ibland och funderar över vad man håller på med och hur man förhåller sig till sina värderingar och mål i livet.

Att stanna upp i vardagen och bara fundera för sig själv kallas för mindfulness och det har visat sig vara väldigt effektivt för människor att känna sig mindre stressade, få en bättre insikt i sitt liv och må allmänt bättre. Forskning har dessutom visat att mindfulness hindrar och lindrar influensa, stärker hjärnans förmåga till empati och förhindrar dessutom åldrande.

Även om mindfulness är en fantastiskt bra metod för att må bättre kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att börja och var säker på att det är just mindfulness som är det bästa. I dessa fall kan det vara en bra idé att till exempel kontakta en terapeut och be om hjälp. I många fall behövs det ingen direkt behandling, utan det räcker med att få tips och förslag på hur just du bör agera för att minska de symptom som du har. Ofta är det mindfulness eller meditation som ordineras och med hjälp av en professionell terapeut kan man få viktig rådgivning för att komma igång på bästa sätt.

Det finns många olika inriktningar och metoder nämligen och det kan vara svårt att veta vilken som passar just en själv bäst. Vissa reagerar bäst på att meditera medan andra behöver fysisk ansträngning och kan få samma positiva effekter genom att exempelvis springa eller utföra yoga.