Kläder med unika funktioner

Utvecklingen kring framtagande av kläder går ständigt framåt och idag kan du hitta kläder som andas optimalt så du slipper bli kall och blöt om du svettas. En ny generation kläder är också på väg att tillverkas, kläder som har inbyggda funktioner så som självrenande skjortor eller byxor som registrerar steglängd.  Kläd- och tygindustrin växer ständigt i Sverige, visste du att Sverige exporterade tyger och kläder för hela 14,2 miljarder kronor 2001. Traditionella syntetiska material utvecklas fortlöpande. Man förbättrar funktionaliteten hos fibrer, gör dem tunnare och utformar dem så att tyger draperar sig bättre. Det finns även en stark utvecklingstrend mot fibrer baserade på förnybara råvaror, man använder bland annat rödbetor och majs för att producera polylactic acid, PLA,som används som tråd i olika funktionskläder.

Traditionella funktionskläder

Idag många bra funktionskläder som både andas, håller vindtätt och vattentätt. Olika klädmärken slåss mot varandra att ta fram kläder med höga antal vattenpelare du kan idag hitta plagg som ligger mellan 3000 och 4000 mm, i vissa till och med upp mot 10000 mm vattenpelare. Man kan räkna med att ett plagg är vattentätt om det har en vattenpelare på 1500 mm.Ska du köpa nya funktionskläder är det bra att veta till vilket ändamål du ska använda dem. Är det till för att vandra i fjäll eller klättra bör du satsa på funktionskläder i slitstarkt material som andas bra. Ska du istället använda dem till kajakpaddling är det istället vatten pelarna du bör se efter på det plagg du köper. Jag har en bra skaljacka som jag använder som allround, året om,en jacka från Houdini, ”superpass Shell Jacket”, den har en bra passform och är tillverkad av ett återvunnet fiber.

Nya funktioner på kläder

Idag finns ett relativt nytt forskningsområde inom ”smarta kläder” eller funktionskläder som det också kallas. Forskare försöker utveckla smarta materialval som består av interaktiva polumerer och sensorer. Detta är två ämnen som kan leda elektricitet och förändra ledningsförmågan vid fysisk aktivitet. Genom att väva in dessa komponenter i kläder kan vi exempelvis känna av hjärtslag, eller läsa olika kroppsrörelser. Redan 1970 gjordes den grundläggande forskningen till detta i Japan, att plast inte bara är ett isolerande material utan även kan leda electricitet, men det är dock inte förrän de senaste åren som forskare tagit upp ämnet igen och hittat tillämpningar att använda denna forskning idag. Bland annat har ett knäskydd tagits fram för att hjälpa idrottare att böja sina knän rätt, för att undvika ligamentskador. Är du intresserad att läsa vidare om de nya funktionskläderna kan du titta här