Forskning kring fot- och vristproblem

3565564-ankle-foot-pain

Väldigt mycket forskning inom detta område har fokuserat på skorna vi använder i dagens samhälle, detta är speciellt fokusen vad gäller fot- och vristskador bland kvinnor.

Något som visat på ganska dåligt utförd designval är att skor avsedda att användas av kvinnor inom sport och idrott har traditionellt varit nedskalade versioner av mäns skor. Anledningen till att detta är ett dåligt designval är att studier har visat att medan kvinnor har både kortare och smalare fötter, är dessa mått inte mindre i samma proportioner.

Det blir ganska uppenbart att detta kan vara en anledning till problem med både fötter och vrister då man ofta får höra om att passformen av en sko är väldigt viktigt, speciellt om man använder dem i samband med hög belastning som när man springer.

Skor är dock inte det enda man kan titta på när det kommer till problem kring fot och vrist, vissa problem som vårtor kan man få bara genom kontakt. Vårtor är faktiskt ett virus och drabbar oftare barn än vuxna, forskning indikerar att omkring var tionde person har vårtor och en del personer är mer mottagliga för dem än andra. Orsaker till denna ökade mottaglighet beror delvis på ålder, huruvida man biter på naglarna och om man har en nedsatt immunförsvar.

Många har säkert även hört att vårtor smittar om de blöder, men enligt fotvårdsspecialisten Akilles, stämmer detta inte. Det är det yttersta lagret på vårtan som smittar och de kan lätt göra detta om man kommer i kontakt med någon annan. Har man vårtor och besöker ett badhus eller liknande ska man alltid se till att vårtorna inte kommer i kontakt med andra personer eller golvet, något som är väldigt enkelt att göra bara med ett par badtofflor.