Bra vård i hemmet

patient som åker hem

Många situationer kan uppstå där man vill välja att vårdas i hemmet i stället för på sjukhus. Vanligtvis ansvarar vårdcentralen för hemsjukvården. Distriktssköterskan samordnar och ser till att man får hjälp med insulin eller andra sprutor, såromläggning, dropp eller annat. De som har mer komplexa besvär kan ansöka om avancerad sjukvård i hemmet, ASiH.

Om en läkare bedömer att patienten kan vårdas hemma skickas en remiss till en AsiH-enhet i området där han eller hon bor.

De som har en allvarlig kronisk sjukdom som exempelvis kol, hjärtsvikt, ALS eller MS kan få vård i hemmet. På Vårdguiden kan vi läsa mer om detta. Hjälpen man behöver kan variera. Det kan vara allt från dropp till psykologiskt stöd.

Exempel på yrkesgrupper som tar hand om AsiH-patienter är läkare,sjuksköterskor, arbetsterapeuter, kuratorer och sjukgymnaster. Ibland är också dietister del av verksamheten. Det finns alltid en läkare som leder gruppen, som är fungerande dygnet runt alla dagar på året.

Ett stort problem för den som är långtidssjuk och är tvungen att ligga i sängen en längre tid är trycksår. Var sjätte patient på svenska sjukhus drabbas av trycksår, visade en undersökning som SKL gjort. Andelen patienter med sår varierade kraftigt. På vissa sjukhus var det mer än en tredjedel som drabbats, medan andra sjukhus endast hade några få procent med patienter med trycksår. För att undvika trycksår är det viktigt att ha en bra och tryckavlastande madrass.

Om du har en anhörig som behöver vårdas hemma med AsiH kan även du få stöd av teamet. Du kan även få hjälp av en stödorganisation.